MOSH/MOAH - waar staat Royal Sens in de discussie?

De discussie over minerale oliën in onze industrie is zeer actueel. Studies tonen aan dat de belangrijkste vervuiling van minerale oliën in voedsel worden veroorzaakt door een verpakking van gerecycled papier/karton. We krijgen steeds vaker de vraag hoe dit nu bij etiketten zit.

Waar gaat de discussie over?

Een verpakking van recyclede papier/karton kan minerale oliën bevatten. De oude kranten, tijdschriften en reclame folders die hiervoor gebruikt worden bevatten inkten met minerale oliën. Als de verpakking geen goede barrière heeft, kunnen schadelijke stoffen uit de oude drukinkt migreren in het voedsel. Voorbeelden hiervan zijn de verpakkingen van rijst, pasta, cornflakes of hagelslag mits niet in plastic zak verpakt.

Wat zijn minerale oliën?

Minerale oliën worden verkregen door het vloeibaar maken van steenkool, aardgas of biomassa en bestaan uit een mengsel van koolwaterstofmoleculen. Ze worden toegepast als toevoeging in verschillende materialen zoals in kunststof of drukinkten. Minerale oliën kunnen worden verdeeld in 2 groepen, MOSH en MOAH. De samenstelling van het mengsel bepaalt de toxiciteit ervan. Hierbij is MOAH het meest toxisch, maar MOSH hoopt zich op in menselijk weefsel en daarom ook niet wenselijk. Er is bewezen dat minerale oliën op den duur schadelijk zijn voor de mens.

Geen wetgeving

Er is tot op heden op Europees niveau nog geen specifieke wetgeving vastgesteld over de toegestane hoeveelheid MOSH/MOAH in een verpakking. Dit leidt tot veel vragen en discussies in onze industrie. Bijvoorbeeld welke maatregelen moet je treffen als bedrijf?

Hoe zit het met de etiketten?

Royal Sens krijgt steeds vaker de vraag of de etiketten gedrukt zijn met inkten die minerale oliën bevatten. Als de verpakking waar het etiket opgeplakt wordt geen functionele barrière heeft, kan migratie plaatsvinden. Royal Sens gebruikt papier dat is gemaakt van zuivere vezels en geschikt is voor direct contact met voedsel. Dit papier bevat geen minerale oliën. De inkten waar Royal Sens mee drukt zijn vervaardigd met plantaardige oliën.

Als u meer informatie wenst of samen wilt discussiëren over dit onderwerp, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Het is belangrijk dat laboratoria op een gestandaardiseerde wijze de testen uitvoeren zodat uitkomsten vergelijkbaar zijn.

Richard Versteeg Verpakkingsdeskundige, Royal Sens
?>