What's happening?

Wat zijn de trends van nu en waar moeten we rekening mee houden? Naast de ontwikkelingen in haar eigen vakgebied wil Royal Sens ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de markt. Wat zijn de trends en innovaties in verpakkingen?

Alicia Peeters en Julia Schreiber van de HAS Hogeschool hebben voor Royal Sens onderzoek gedaan naar de trends bij verpakkingen in de food sector. Dit hebben zij gedaan in het kader van hun afstudeerproject.

Trend vs hype

Hypes en trends worden vaak door elkaar gehaald. In tegenstelling tot een hype is een trend  blijvend en van langere duur. Een trend ontstaat vaak uit ongenoegen van de consument en de noodzaak dat er iets moet veranderen.
Globalisering en digitalisering zijn enkele bekende voorbeelden van trends. Globalisering zie je terug in de steeds verdere en exotischere vakantiebestemmingen die we met zijn allen kiezen. Dit heeft ook geleid tot een ruimer aanbod in het schap van de supermarkt. Je hebt nu de keuze uit de hele wereldkeuken, van sushi tot bobotie. Digitalisering heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat je tegenwoordig anders boodschappen kunt doen. Met een app die de route door de supermarkt voor je heeft uitgestippeld aan de hand van je boodschappenlijst bijvoorbeeld. En tijdens het winkelen wordt je via de app op de hoogte gehouden van de aanbiedingen.

Alicia en Julia hebben tijdens hun onderzoek 9 trends gedefinieerd die van invloed zijn op verpakkingen in de food sector. Enkele van deze trends worden hieronder kort toegelicht, te weten: Singlisation, Health Society, Sharing=Caring en Urbanism.

Singlisation

De trend Singlisation komt voort uit de behoefte om als individu beschouwd te worden en speciaal te zijn. Mensen voelen zich speciaal met een persoonlijk product dat op hun gericht is. Producten met hun naam erop of producten die zelf gekozen en samengesteld kunnen worden spelen goed in op dit gevoel om speciaal of uniek te zijn. Een bekend voorbeeld hiervan is de namen actie van Coca Cola.
Door klanten een persoonlijk aanbod te doen, service te bieden gericht op het individu werk je aan klantenbinding en zorg je ervoor dat de consument terug komt om jou product te kopen.

Health society

Aandacht voor de gezondheid komt voort uit zowel de grote welvaart en de stress-maatschappij. Grote welvaart heeft gezorgd voor overmatige inname van (ongezonde) voeding. De dikker wordende mens zorgt voor de drang naar een gezondere levensstijl.
Er is steeds meer informatie te vinden is over waar ons eten vandaan komt en hoe (onder welke omstandigheden) dit geproduceerd wordt. Dit heeft geleid tot een stijgende vraag van de consument naar eerlijke producten. In het etiket zie je dit terug in de zogenoemde de clean label; een label met weinig opsmuk in het design. De consument wil het product kunnen zien, wil weten wat het koopt. De verpakkingsloze supermarkt is hier een voorbeeld van. Met je eigen potje of fles ga je naar de winkel en vul je deze met het product. Je ziet wat je koopt en bepaalt zelf de hoeveelheid.

 

Sharing=caring

Sharing = caring staat voor de deeleconomie. Wereldwijd is er een grote verschuiving gaande betreft delen. Van nature hebben mensen de behoefte om voor elkaar te zorgen, te delen en om tot een groep te behoren. De deeleconomie is terug te zien in concepten van nu, zoals het delen van je auto en het onderverhuren van je huis.  Bij verpakkingen zie je dit terug in het initiatief van Innocent waar bij voor het goede doel gebreide mutsjes op de flesjes geplaatst waren.

Urbanism

Urbanism staat voor verstedelijking. Mensen trekken steeds meer naar de steden voor werk en woning. Tegelijkertijd voelt men drang om aan deze verstedelijking te ontsnappen, omdat het te druk wordt en men streeft naar rust en terug wil naar de natuur.
Een voorbeeld hiervan is het ‘urban farming’, tuinieren in de stad. Je eigen groente verbouwen, terug naar de natuur en als moment van rust. Bij verpakkingen zie je een toename in het gebruik van natuurlijke materialen of hebben een natuurlijke uitstraling. Verpakkingen hebben een matte look of een etiket met getekende prints. De vraag naar meer lokale producten en de opkomst van pop-up stores, foodhallen en de trendy locals kun je aan deze trend linken.

Leuk een trend, maar wat kun je er mee?

Hoe kun je een trend door vertalen naar jouw bedrijf? Op welke ontwikkeling spring je wel in en welke laat je lopen? Welke trends zijn daarvoor geschikt en kun je vertalen naar een industrieel proces waarbij kosten, snelheid en efficiency belangrijk zijn? Met de juiste tools kunnen concepten ontwikkelt worden die inspelen op de ontwikkelingen en die uitstralen wat het bedrijf wil laten zien.


Voor meer informatie over de verschillende trends en hoe u deze kunt toepassen in uw bedrijf staat Royal Sens u graag te woord.

Een trend is een verandering in de behoefte van de consument

Julia Schreiber & Alicia Peters HAS Hogeschool
?>